Daniel Dae Kim

Daniel Dae Kim (ur. 4 sierpnia 1968 w Pusan) – amerykański aktor pochodzenia koreańskiego, ma żonę i dwójkę dzieci. Obecnie występuje w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również i w Polsce przez AXN oraz TVP1 pod tytułem Zagubieni, gdzie gra postać koreańczyka nie znającego języka angielskiego – Jin-Soon Kwona.

Filmografia

* 2007: The Untitled Onion Movie jako Ivy Leaguer
* 2006: Lost: Reckoning jako Jin Kwon
* 2006: Zagubieni: Odsłona (Lost: Revelation) jako Jin Kwon
* 2005: Destination: Lost jako Jin Kwon (zdjęcia archiwalne)
* 2005: Zagubieni: Podróż (Lost: The Journey) jako Jin Kwon
* 2005: Jaskinia (The Cave) jako Alex Kim
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Jin-Soon Kwon
* 2004: Malice in Wonderland: Wolfram & Hart jako Gavin Park (niewymieniony w czołówce)
* 2004: Spider-Man 2 jako Raymond
* 2004: Miasto gniewu (Crash) jako Park
* 2004: Jedź lub znikaj (Ride or Die) jako Miyako
* 2004: Od kołyski aż po grób (Cradle 2 the Grave) jako Ekspert
* 2004: Hulk jako Aide
* 2003: Grzech (Sin) jako Lakorn
* 2003: Mów mi swatka (Miss Match) jako Clifford Kim (gościnnie)
* 2003: Projekt „Momentum” (Momentum) jako Agent Frears
* 2002: Bez śladu (Without a Trace) jako Mark Hiroshi (gościnnie)
* 2002: Świat gliniarzy jako Thomas Choi (gościnnie)
* 2002 – 2003: Życie ulicy (Street Time) jako Vo Nguyen (gościnnie)
* 2001: Looking for Bobby D jako Timmy
* 2001: 24 godziny (24) jako Agent Tom Baker
* 2001 – 2005: Star Trek: Enterprise (Enterprise) jako Kapral Chang (gościnnie)
* 2000: Murder, She Wrote: A Story to Die For jako Everett Jay
* 1999-2004: Anioł Ciemności (Angel) jako Gavin Park (gościnnie)
* 1999: Krucjata (Crusade) jako John Matheson
* 1999: Gra o miłość (For Love of the Game) jako Lekarz pogotowia
* 1999-2004: Anioł Ciemności (Angel) jako Gavin Park
* 1999-2002: Once and Again jako Współpracownik (gościnnie)
* 1998-2004: Dzień jak dzień (Any Day Now) jako Pan Chung (gościnnie)
* 1998:1998: Brave New World jako James Ingram
* 1998:1998: No Salida jako Hu-jan
* 1998-2006: Czarodziejki (Charmed) jako Yenlo (gościnnie)
* 1997-2004: The Practicejako Oficer śledczy (gościnnie)
* 1997: Miłość jak narkotyk (Addicted to Love) jako Asystent
* 1997-2002: Ally McBeal jako Policjant (gościnnie)
* 1997: Szakal (The Jackal) jako Akashi
* 1996-2000: Kameleon (The Pretender) jako Le Xuan Duc (gościnnie)
* 1995-2001:Star Trek: Voyager jako Gotana-Retz (gościnnie)
* 1994: Ostry dyżur (ER) jako Ken Sung
* 1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five) jako Ethan (gościnnie)
* 1993-2005: Nowojorscy gliniarze (NYPD Blue) jako Simon Lee (gościnnie)
* 1991: Amerykanin z Shaolin (American Shaolin) jako Gao
* 1990: Prawo i porządek (Law & Order) jako Harry Watanabe (gościnnie)
* 1990-2000:Beverly Hills, 90210 jako Dr. Sturla (gościnnie)
* 1990-1998:Kroniki Seinfelda (Seinfeld) jako Student (gościnnie)

Ciekawostki

* Ma 175 cm wzrostu.
* Prawie nie zna koreańskiego, mimo, że w serialu Zagubieni gra mężczyznę, który nie mówi w innym języku, jak koreańskim.
* Ukończył aktorstwo na nowojorskim uniwersytecie.

źródło: Wikipedia