Dominic Monaghan

Dominic Monaghan

Dominic Monaghan, właściwie Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan (ur. 8 grudnia 1976 w Berlinie), angielski aktor. Najbardziej znany z roli Merry’ego w sadze o Władcy Pierścieni. Zagrał również w słynnym serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również w Polsce pod tytułem Zagubieni.

Filmografia

* 2005: I Love the ’90s: Part Deux jako on sam
* 2005: Pierścienie: Władcy fanów (Rings: Lord of the Fans) jako On sam
* 2005: Shooting Livien jako Owen
* 2004: I Love the ’90s jako on sam
* 2004: Spivs jako Goat
* 2004-2007: Zagubieni (Lost) jako Charlie Pace
* 2004: The Purifiers jako Solomon
* 2003: G-Phoria jako on sam
* 2003: The Lord of the Rings: The Quest Fulfilled jako on sam
* 2003: Insomniac’s Nightmare, An jako Jack the Insomniac
* 2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla (The Lord of the Rings: The Return of the King) jako Meriadoc „Merry” Brandybuck
* 2002: Making the Movie jako on sam
* 2002: Władca Pierścieni: Dwie Wieże (The Lord of the Rings: The Two Towers) jako Meriadoc „Merry” Brandybuck
* 2001: Quest for the Ring jako on sam/ Meriadoc „Merry” Brandybuck
* 2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) jako Meriadoc (Merry)
* 2000: This Is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper jako Jimmy Furey
* 1999: Monsignor Renard jako Etienne
* 1997: Złowroga głębia (Hostile Waters) jako Sasha
* 1996-1998: Hetty Wainthropp Investigates jako Geoffrey Shawcross

Napisał scenariusz do: The Long and Short of It (2003).

Ciekawostki dotyczące Dominica Monaghana:

* mówi po niemiecku
* we Władcy Pierścieni na początku był brany pod uwagę jako Frodo
* ma pseudonimy Dom, Sblomie
* we „Władcy Pierścieni: Drużynie Pierścienia” (2001) w pierwszej scenie z Gollumem i Bilbo Bagginsem, zagrał rolę Andy’ego Serkisa (Gollum), który był tego dnia nieobecny na planie. Był to pierwszy i ostatni raz, kiedy Dominic spotkał się na ekranie z Ianem Holmem (Bilbo).
* żeby chronić środowisko, na początku 2003 roku kupił część lasu w Indiach.
* jest najwyższy z czwórki aktorów grających hobbitów we Władcy Pierścieni.
* jako dziecko uprawiał karate
* jest spod znaku Strzelca
* jego idolem jest John Lennon
* ma o rok starszego brata, Matthew
* zatrzymał parę hobbickich uszu z planu zdjęciowego Władcy Pierścieni
* na przesłuchanie do roli w „Hetty Wainthropp” (1996) zgłaszał się trzykrotnie w ciągu jednego miesiąca, zanim w końcu go przyjęto
* studiował w Wielkiej Brytanii literaturę angielską, teatr angielski oraz geografię kiedy zaproponowano mu rolę w serialu, w którym grał przez cztery sezony
* nie pali papierosów i nie lubi dziewczyn które palą
* jego ulubionym aktorem jest Robert De Niro
* producenci serialu „Lost” byli nim tak zachwyceni, że zmienili postać Charlie’ego, którą zagrał Dominic na 20-latka, choć pierwotnie miał to być rockman w średnim wieku, którego sława dawno już przeminęła.
* ma 170 cm wzrostu
* jego oczy są niebiesko szare
* jest fanem Manchesteru United
* lubi insekty.

źródło: Wikipedia