Elizabeth Mitchell

Elizabeth

Elizabeth Mitchell (ur. 27 marca 1970 w Los Angeles, Kalifornia) – amerykańska aktorka.

Niedługo po narodzinach Elizabeth, jej rodzice przeprowadzili się do Dallas w Teksasie. Obecnie są właścicielami dużej posiadłości i prawnikami podatkowymi, prowadzą swoją firmę 5 przecznic od mieszkania Elizabeth w Dallas. Elizabeth jest żoną aktora Chrisa Soldevilli, z którym ma urodzonego 4 września 2005 roku syna Christophera Jr. Elizabeth wyszła za Chrisa Soldevillę 13 czerwca 2004 roku. Elizabeth ukończyła Stephens Collegge w 1991 roku ze specjalnością sztuk pięknych. W 1994 roku brała udział w reklamie Hertz Rent – A – Car, która jednak nie została wyemitowana. Podczas kręcenia filmu „Częstotliwość” złamała nos. W Polsce jest znana między innymi z roli psycholog – lesbijki w serialu Ostry dyżur, ponadto można było ją zobaczyć w serialu Spin City – grała Nancy Wheeler oraz JAG – Wojskowe Biuro Śledcze, gdzie wcieliła się w postać porucznik Sandre Gilbert. Rok 2006 przyniósł jej angaż w serialu LOST: Zagubieni.

Filmografia

* Loving (1983) (serial telewizyjny) (1994–1995)
* Gia (1998) (film telewizyjny)
* Częstotliwość (Frequency) (2000) jako Julia Sullivan
* Siostra Betty (Nurse Betty) (2000) jako Chloe Jensen
* ER (2000-2001) (serial telewizyjny)
* Śnięty Mikołaj 2 (2002)
* The Lyon’s Den (2003) (serial telewizyjny)
* The Dale Earnhardt Story 3 (2004) (film telewizyjny)
* Potęga strachu (Running Scared) (2005)
* Śnięty Mikołaj 3 (Santa Clause 3: The Escape Clause) (2006)
* Zagubieni (2006)

źródło: Wikipedia