Harold Perrineau Jr.

Harold Perrineau Jr.

Harold Perrineau Jr. (prawdziwe nazwisko: Harold Williams, ur. 7 sierpnia 1968 w Nowym Jorku) – amerykański aktor. Obecnie występuje w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również i w Polsce przez AXN oraz TVP1 pod tytułem Zagubieni, gdzie kreuje postać Michaela Dawsona.

Filmografia

* 2007: 28 Weeks Later jako Flynn
* 2005: Lost: The Journey jako Michael Dawson
* 2004: The Matrix Recalibrated jako On sam
* 2004: Random Acts of Kindness jako Tommy Flynn
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Michael Dawson
* 2003: Matrix Rewolucje (The Matrix Revolutions) jako Link
* 2003: Matrix Reaktywacja (The Matrix Reloaded) jako Link
* 2002: On_Line jako Moe Curley
* 2001: Prison Song jako Wujek Steve
* 2000: Overnight Sensation jako Doświadczony
* 1999: Macbeth in Manhattan jako Chór
* 1999: Day in Black and White, A
* 1999: Kobieta na topie (Woman on Top) jako Monica Jones
* 1999: Drużba (The Best Man) jako Julian Murch
* 1998: Come to jako Joseph
* 1998: Lulu na moście (Lulu on the Bridge) jako Man in Coffehouse
* 1998: Burza (The Tempest) jako Ariel
* 1997: Lekcja przetrwania (The Edge) jako Stephen
* 1997-2003: Oz jako więzień nr 95H522 Augustus Hill
* 1996: Romeo i Julia (Romeo + Juliet) jako Mercutio
* 1996: Krew i wino (Blood and Wine) jako Henry
* 1995: Flirt (I) jako Mężczyzna #1
* 1995: Dym (Smoke) jako Thomas (Rashid) Cole
* 1990: Król Nowego Jorku (King of New York) jako Lider Bandytów
* 1988: Shakedown jako Tommie
* 1982-1987: Fame jako Tancerz
* 1980: Sława (Fame) jako Tancerz

gościnnie:

* 2003: Dead Like Me jako Aroun Levert
* 1995: New York News jako Benny
* 1994-1995: The Cosby Mysteries jako Junior Vansen
* 1991: I’ll Fly Away jako Robert Evans (1992-1993)
* 1990: Prawo i porządek (Law & Order) jako Kenny Rinker/Jordan Hill (1990,1993)
* 1984-1992: Bill Cosby Show (The Cosby Show) jako Scott (1989)

Ciekawostki dotyczące Harold Perrineau Jr

* Harold ma 178 cm wzrostu.
* Studiował muzykę i teatr w konserwatorium w Shenandoah.
* Nagrał piosenkę „Stay Strong”, z której dochód ze sprzedaży na iTunes zostanie przekazany fundacji „Bob Woodruff Family Fund for Traumatic Brain” zbierającej pieniądze na rzecz rannych żołnierzy.

źródło: Wikipedia