Ian Somerhalder

Ian Somerhalder

Ian Joseph Somerhalder (ur. 8 grudnia 1978 roku w Covington, w stanie Luizjany) – amerykański aktor i producent filmowy.

Życiorys

Syn Roberta Somerhaldera, Amerykanina francuskiego łącznika budowlanego i angielskiego pochodzenia oraz Edny, masażystki irlandzkego pochodzenia z plemienia Czoktawowów. Dorastał na farmie świń w stanie Mississippi.

Mając dziesięć lat z pomocą swojej matki, zaczynał karierę jako model reklamujący modę letnią w Nowym Jorku, Paryżu, Mediolanie i Londynie. Reklamował bieliznę takich światowej sławy projektantów jak Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Versace, Guess i Gucci. Przez dwa sezony był twarzą Guess?. Podpisał kontrakt z agencją DNA Models.

Po gościnnym występie w serialu Miasto na luzie (The Big Easy, 1997), trafił na kinowy ekran w komedii Woody’ego Allena Celebrity (1998) u boku Melanie Griffith, Kennetha Branagha, Winony Ryder, Charlize Theron i Leonardo DiCaprio. Powrócił na szklany ekran w serialach: CBS Nowe wcielenie (Now and Again, 1999) z Erikiem Close, Młodzi Amerykanie (Young Americans, 2000) z Kate Bosworth, CBS Kryminalne zagadki Las Vegas (C.S.I.: Crime Scene Investigation, 2002), NBC Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit, 2003) i CBS Kryminalne zagadki Miami (CSI: Miami, 2003).

Sympatię telewidzów zdobył w roli Adama Knighta w serialu Warner Bros. Tajemnice Smallville (Smallville, 2004). W serialu ABC Zagubieni (Lost, 2004-2007) wystąpił jako Boone Carlyle, przyrodni brat Shannon Rutherford. W telefilmie przygodowym Marco Polo (2007) wcielił się w tytułową postać słynnego historycznego weneckiego kupca i podróżnika.

Spotykał się z modelką Nicky Hilton (2006).

Ciekawostki

* Ma 175 cm wzrostu.
* Ma kota o imieniu Moke.

Filmografia

* 2007: Marco Polo jako Marco Polo
* 2006: TV: The Movie
* 2006: Pulse jako Dexter
* 2006: The Sensation of Sight jako Drifter
* 2005: Lost: The Journey jako Boone Carlyle
* 2004: Fearless jako Jordan Gracie
* 2004: Recess jako Cooley
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Boone Carlyle (2004-2005)
* 2004: The Old Man and the Studio jako Matt
* 2004: W rękach wroga (In Enemy Hands) jako Danny Miller
* 2002: Changing Hearts jako Jason Kelly
* 2002: Żyć szybko, umierać młodo (The Rules of Attraction) jako Paul Denton
* 2001: Życie jak dom (Life as a House)
* 2001: Tajemnice Smallville (Smallville) jako Adam Knight
* 2001: Anatomy of a Hate Crime jako Russell Henderson
* 2000: Amerykańskie nastolatki (Young Americans) jako Hamilton Fleming
* 1998: Celebrity jako Extra

Gościnnie:

* 2002: Kryminalne zagadki Miami (CSI: Miami) jako Ricky Murdoch
* 2000: Kryminalne zagadki Las Vegas (C.S.I.: Crime Scene Investigation) jako Tony Del Negro
* 1999: Nowe wcielenie (Now and Again) jako Brian
* 1999: Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit) jako Charlie Baker
* 1997: Miasto na luzie (The Big Easy) jako IQ

Producent:

* 2004: Recess

źródło: Wikipedia