Josh Holloway

Josh Holloway

Josh Holloway właściwie Joshua Lee Holloway (ur. 20 lipca 1969 roku w San José, w stanie Kalifornia) – amerykański aktor telewizyjny i filmowy, najbardziej
znany z roli Sawyera w serialu Zagubieni, model.

Życiorys

Ma pochodzenie holenderskie i szkockie. Przyszedł na świat jako drugi syn w Północnej Kalifornii, w okolicy Doliny Krzemowej. W 1971 roku, kiedy miał dwa lata, jego rodzina przeniosła się do Pasma Błękitnego w stanie Georgia. Dorastał wraz z siostrą i trojgiem braci w Free Home, w stanie Georgia. Ukończył Free Home Elementary w Hrabstwie Cherokee i Cherokee High School w Canton. Jego pierwszą pracą było zabijanie kur na farmie. Studiował na Uniwersytecie Stanowym Georgia w Athens-Clarke County. Odniósł sukces jako model podróżujący po Europie i Ameryce Północnej, zanim osiedlił się w Los Angeles.

Po raz pierwszy przed kamery telewizyjne trafił jako złodziej portmonetki w teledysku zespołu Aerosmith do piosenki Cryin (1993) z Alicią Silverstone i Stephenem Dorffem. Potem pojawił się gościnnie w serialu Warner Bros. Anioł Ciemności (Angel, 1999) oraz serialach CBS Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger, 2001), Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation, 2003) i Agenci NCIS (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service, 2004). Na kinowym ekranie zadebiutował w roli psychopatycznego porzuconego kochanka w thrillerze Kamienne serce (Cold Heart, 2001) u boku Nastassji Kinski i Jeffa Fahey. Międzynarodowa sława przyszła wraz z telewizyjną kreacją Jamesa „Sawyera” Forda w serialu przygodowym ABC Zagubieni (Lost, 2004-2007), za którą wraz z całą obsadą odebrał nagrodę Screen Actors Guild, zdobył nominację do nagrody Saturna i dwykrotnie był nominowany do nagrody Teen Choice. W 2005 roku znalazł się na liście pięćdziesięciu najpiękniejszych ludzi świata magazynu People.

W dniu 1 października 2004 roku poślubił Indonezyjkę Yessicę Kumalę, z którą zamieszkał na wyspie Oahu na Hawajach, gdzie kręcony jest serial Zagubieni.

Ciekawostki

* Ma 185 cm wzrostu. Sam taką miare podaje w jednym z amerykańskich czasopism.
* Holloway obawiał się, że jego bohater serialu Zagubieni nie utrzyma się zbyt długo w obsadzie, ponieważ jest wyjątkowo antypatyczną postacią. Uważał, że Sawyer nie przeżyje więcej niż kilku odcinków. Byłem pewien, że widzowie będą nienawidzić Sawyera, więc starałem się podkreślać wszystkie pozytywne aspekty jego osobowości. Scenarzyści obdarzyli go zaledwie cieniem człowieczeństwa, a ja postarałem się maksymalnie to rozbudować. – powiedział.
* Zajął pierwsze miejsce w rankingu najprzystojniejszych gwiazdorów seriali telewizyjnych. Aktor wcielający się w popularnym serialu Zagubieni w postać „słodkiego drania” Sawyera, pokonał w ankiecie magazynu In Touch m.in. swojego kolegę z planu – Matthew Foxa.

Filmografia

aktorzy:

2008: Skinner Box jako Jake Hunt
2007: Lost Survivor Guide jako James ‚Sawyer’ Ford (zdjęcia archiwalne)
2007: Zagubieni: Odpowiedzi (Lost: The Answers) jako James ‚Sawyer’ Ford (zdjęcia archiwalne)
2007: Zabójczy szept (Whisper) jako Max Truemont
2006: Lost Survival Guide, The jako James ‚Sawyer’ Ford (zdjęcia archiwalne)
2006: Zagubieni: Odsłona (Lost: Revelation) jako James „Sawyer” Ford (zdjęcia archiwalne)
2006: Lost: Reckoning jako James „Sawyer” Ford (zdjęcia archiwalne)
2006: Tajemnice bunkra (Secrets From The Hatch) jako Sawyer
2005: Before They Were Lost: Personal Stories and Audition Tapes (zdjęcia archiwalne) (on sam)
2005: Zagubieni: Podróż (Lost: The Journey) jako James Sawyer (zdjęcia archiwalne)
2005: Destination: Lost jako James „Sawyer” Ford (zdjęcia archiwalne)
2005: Zagubieni na planie (Lost: On Location) (on sam)
2005: Welcome to Oahu: The Making of the Pilot (on sam)
2004: Zagubieni (Lost) jako James „Sawyer” Ford
2004: Good Girls Don’t… jako Eric (gościnnie)
2003: Dr. Benny jako Pheb
2003: Agenci NCIS (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service) (gościnnie)
2003-2004: Lyon’s Den, The jako Lana’s Toyboy (gościnnie)
2002: Tygrys Szablozębny (Sabretooth) jako Trent Parks
2002: Moving August jako Loren Carol
2002: My Daughter’s Tears jako (nie wymieniony w czołówce)
2002: Mi amigo jako Młody Pal
2002: My Daughter’s Tears (niewymieniony w czołówce)
2001: Kamienne serce (Cold Heart) jako Sean
2000: CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation) jako Kenny Richmond (gościnnie)
1999-2004: Anioł Ciemności (Angel) jako Dobrze wyglądający facet (gościnnie)
1993-2001: Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger) jako Ben Wiley (gościnnie)

źródło : Wikipedia