Matthew Fox

Matthew Fox

Matthew „Foxy” Fox (ur. 14 lipca 1966 roku w Abington, w stanie Pensylwania) – amerykański aktor telewizyjny i filmowy, model.

Życiorys

Jest drugim z trzech synów geologa Francisa G. Fox i nauczycielki Loretty B. Eagono, ma dwóch braci: starszego Francisa Jr. (ur. 1961) i młodszego Bayarda (ur. 1969). Dorastał w Crowheart, w stanie Wyoming na rodzinnym ranczo. Uczęszczał do Wind River High School. W 1984 roku ukończył Deerfield Academy w Deerfield, w stanie Massachusetts. W 1989 roku otrzymał tytuł magistra ekonomii na Uniwersytecie Columbia na nowojorskim Manhattanie. Początkowo myślał o pdjęciu pracy na Wall Street, zanim przyjaciółka jego matki zachęciła go do rozpoczęcia kariery modela.

Przez dwa lata studiował aktorstwo w The School for Film and Television oraz w Nowym Jorku. Techniki aktorskie poznwał także w nowojorskim Atlantic Theater Company. Po raz pierwszy wystąpił na szklanym ekranie w jednym z odcinków sitcomu NBC Skrzydła (Wings, 1992) u boku Tima Daly, Stevena Webera, Crystal Bernard, Tony’ego Shalhouba i Thomasa Hadena Churcha. Debiutował na dużym ekranie w komedii fantasy Johnny Zombie (My Boyfriend’s Back, 1993) z udziałem Philipa Seymoura Hoffmana.

Zasłynął dzięki roli Charlie’ego Salingera w serial Fox Ich Pięcioro (Party of Five, 1994-2000) z Neve Campbell, Scottem Wolfem, Lacey Chabert, Jennifer Love Hewitt, Scottem Bairstow i Jane Kaczmarek. Wielkim sukcesem okazała się kreacja lekarza, uzdolnionego neurochirurga Jacka Shepharda w serialu ABC Zagubieni (Lost, 2004-2008), za którą został uhonorowany nagrodą Saturna i Złotą Satelitą oraz był nominowany do nagrody Złotego Globu. Brał udział w reklamach Got Milk? i L’Oréal (2007).

Życie prywatne

W 1991 roku poślubił Margheritę Ronchi. Mają córkę Kyle Allison (ur. 1998) i syna Byrona (ur. 2001). Zamieszkał z rodziną na wyspie Oahu (na Hawajach) gdzie kręcony jest serial Zagubieni.

filmografia

reżyser:

1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five)

aktorzy:

2008: 8 części prawdy (Vantage Point) jako Kent Taylor
2008: Speed Racer jako Racer X
2007: Lost Survivor Guide jako Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2007: Zagubieni: Odpowiedzi (Lost: The Answers) jako Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2007-2008: Lost: Missing Pieces jako Jack Shephard
2006: Boffo! (Boffo! Tinseltown’s Bombs and Blockbusters) (zdjęcia archiwalne) (niewymieniony w czołówce) (on sam)
2006: Ogień i Woda: Analiza Odcinka (Fire + Water: Anatomy of an Episode) (on sam)
2006: Męski sport (We Are Marshall) jako Red Dawson
2006: As w rękawie (Smokin’ Aces) jako Bill
2006: MovieReal: We Are Marshall (on sam)
2006: Lost: Reckoning jako Dr. Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2006: Tajemnice bunkra (Secrets From The Hatch) jako Jack
2006: Zagubieni: Odsłona (Lost: Revelation) jako Dr. Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2006: Lost Survival Guide, The jako Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2005: Designing a Disaster (on sam)
2005: Lost @ Comicon (zdjęcia archiwalne) (on sam)
2005: Welcome to Oahu: The Making of the Pilot (on sam)
2005: Zagubieni: Podróż (Lost: The Journey) jako Jack Shepard (zdjęcia archiwalne)
2005: Destination: Lost jako Dr. Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2005: Before They Were Lost: Personal Stories and Audition Tapes (zdjęcia archiwalne) (on sam)
2005: Zagubieni na planie (Lost: On Location) (on sam)
2004: Zagubieni (Lost) jako Dr Jack Shephard
2003: Token for Your Thoughts, A jako Gwiazda rocka
2002: I Love the ’80s jako on sam
2002: Napiętnowany (Haunted) jako Frank Taylor
1999: Jak w masce (Behind the Mask) jako James Jones
1999: Survival of the Yellowstone Wolves (on sam)
1995: Off Camera with Dean Cain jako on sam
1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five) jako Charlie Salinger
1993: My Boyfriend’s Back jako Buck Van Patten
1993: If I Die Before I Wake jako Charlie Deevers
1992: Freshman Dorm jako Danny Foley
1990-1997: Skrzydła (Wings) jako Ty Warner (gościnnie)

Źródło: Wikipedia