Michael Emerson

Michael Emerson

Michael Emerson (ur. 7 września 1954) – aktor amerykański.

W 1976 roku ukończył kierunek teatralny na Drake University w stanie Iowa. Następnie przeniósł się do Nowego Jorku. Nie znalazł tam pracy jako aktor, imał się więc różnych zajęć (pracował np. jako grafik w gazecie). W 1986 wraz ze swoją pierwszą żoną przeniósł się na Florydę, gdzie pracował w lokalnych teatrach. Przełomem w jego karierze okazała się rola Oscara Wilda w sztuca Gross Indecency: The Trials of Oscar Wilde w roku 1997.

W roku 2000 po raz pierwszy zagrał w serialu telewizyjnym (The Practice ABC za którą otrzymał w 2001 roku nagrodę Emmy dla „najlepszego aktora epizodycznego w serialu dramatycznym”). Natomiast w roku 2002 zadebiutował w filmie kinowym Projekt Laramie (The Laramie Project), jednakże popularność przyniosła mu rola w filmie Piła w roku 2004.

Jeden z głównych aktorów w serialu Zagubieni.

Dwukrotnie żonaty; ślub z aktorką Carrie Preston we wrześniu 1998.

Ciekawostki

* Od 3 sezonu zagubionych to on jest lektorem specjalnych odcinków podsumowujących poprzednie sezony.

filmografia

aktorzy:

2007: Lost Survivor Guide jako Ben Linus (zdjęcia archiwalne)
2007: Zagubieni: Odpowiedzi (Lost: The Answers) jako Ben Linus (zdjęcia archiwalne)
2007-2008: Lost: Missing Pieces jako Ben Linus
2006: Jumping Off Bridges jako Frank Nelson
2006: Lost Survival Guide, The jako Ben Linus (zdjęcia archiwalne)
2006: Zagubieni: Opowieść o przetrwaniu (Lost: A Tale of Survival) jako Ben Linus / Narrator
2005: Inside, The jako Marty Manning (gościnnie)
2005: Legenda Zorro (Legend of Zorro, The) jako Harrigan
2004: Piła (Saw) jako Zep Hindle
2004: Straight-Jacket jako Victor
2004: Happy Birthday Oscar Wilde jako on sam
2004: Zagubieni (Lost) jako Benjamin Linus aka Henry Gale
2003-2004: Whoopi jako F. Thomas Erickson (gościnnie)
2002: Bez śladu (Without a Trace) jako Stuart Wesmar (gościnnie)
2002: Projekt Laramie (Laramie Project, The) jako Wielebny
2002: Niewierna (Unfaithful) jako Josh
1999: Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit) jako Allan Shaye (gościnnie)
1999: Gra o miłość (For Love of the Game) jako Oddźwierny w galerii
1998: Gra w serca (Playing by Heart) jako Bosco
1998: Oszuści (Impostors, The) jako Asystent Burtom’a
1998: Grace i Glorie (Grace and Glorie) jako Arnold Dudley
1997-2004: Practice, The jako William Hinks (gościnnie)
1997-2004: Practice, The jako William Hinks (2001)
1997: Journey, The jako Klown
1993-2002: Z Archiwum X (X Files, The) jako Oliver Martin (gościnnie)

Źródło: Wikipedia