Michelle Rodríguez

Michelle Rodriguez

Michelle Rodriguez, właściwie Mayte Michelle Rodriguez (ur. 12 lipca 1978 w Bexar Country, w stanie Teksas w USA) – amerykańska aktorka.

Michelle ma dwie przyrodnie siostry od strony ojca i dwóch braci (Oscar i Raul). Często wraz z rodziną zmieniała miejsce swego stałego pobytu: najpierw przeprowadzili się na Dominikanę, a później do Portoryko, a następnie do Jersey.

Największą sławę przyniosły jej filmy: Zbuntowana, Szybcy i wściekli, Resident Evil, oraz serial Zagubieni.

Filmografia:

* 2009: Avatar
* 2007: Battle in Seattle jako Lou
* 2006: Rasa (The Breed) jako Nicki
* 2006: A Cat’s Tale jako (głos)
* 2006: Lost: A Tale of Survival jako Ana-Lucía Cortez
* 2005: BloodRayne jako Katarin
* 2005: Sian Ka’an jako (głos)
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Ana-Lucia Cortez (2005 – 2006)
* 2004: Control jako Teresa
* 2003: S.W.A.T. Jednostka Specjalna (S.W.A.T.) jako Chris Sanchez
* 2002: Playing Dead: ‚Resident Evil’ From Game to Screen jako ona sama
* 2002: Blue Crush jako Eden
* 2002: Resident Evil jako Rain
* 2001: Szybcy i wściekli (The Fast and the Furious) jako Letty
* 2001: Trzecia rano (3 A.M.) jako Salgado
* 2000: Zbuntowana (Girlfight) jako Diana
* 1999: Cradle Will Rock
* 1999: Mordercze lato (Summer of Sam)

gościnnie:

* 2003: Celebrity Poker Showdown jako ona sama
* 2002: Tinseltown TV jako ona sama (2003)

Nagrody i nominacje

* 2007: BloodRayne (nominacja) Złota Malina – najgorsza aktorka drugoplanowa.
* 2006: Zagubieni (nominacja) Saturn – najlepsza aktorka drugoplanowa w serialu lub filmie telewizyjnym.
* 2003: Błękitna fala (nominacja) MTV Movie Award zespołowo.
* 2000: Zbuntowana (wygrana) Deauville Film Festival – najlepsza rola żeńska.
* 2000: Zbuntowana (wygrana) Independent Spirit Awards – najlepszy debiut

źródło : Wikipedia