Terry O’Quinn

Terry

Terry O’Quinn
(prawdziwe nazwisko: Terrance Quinn, ur. 15 lipca 1952 w Newberry, Michigan, Stany Zjednoczone) – amerykański aktor.
Jest również utalentowanym perkusistą, gitarzystą i piosenkarzem. Obecnie występuje w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również i w Polsce przez TVP1 oraz AXN pod tytułem Zagubieni, gdzie kreuje postać tajemniczego Johna Locke.

Ma na swoim koncie również sporo innych ról w popularnych filmach i serialach, między innymi w westernie Tombstone i serialach Star Trek: Następne pokolenie oraz JAG. W 1995 zaczął gościnnie pojawiać się w Z Archiwum X, zyskując uznanie producenta Chrisa Cartera, przez którego został zaangażowany do seriali Millenium oraz Ryzykowna gra oraz do pełnometrażowego filmu Z Archiwum X: Pokonać przyszłość.

W 2002 pojawił się gościnnie w serialu Alias (nadawanym w Polsce przez TVP1 pod tytułem Agentka o stu twarzach), czym zwrócił na siebie uwagę innego producenta, J.J. Abramsa.

W 2004 roku Terry O’Quinn otrzymał od Abramsa propozycję zagrania w jego nowym serialu Zagubieni, opowiadającym o grupie osób, które przeżyły rozbicie się samolotu pasażerskiego na tropikalnej wyspie. Twórcy serialu od samego początku widzieli O’Quinna w roli Johna Locke’a, dlatego aktor nie musiał brać udziału w castingach i przesłuchaniach.

Terry O’Quinn jest żonaty z Lori (od 1979), z którą mieszkał w stanie Maryland, lecz ze względu na potrzeby produkcji serialu Zagubieni przenieśli się na Hawaje, gdyż właśnie tam znajduje się plan zdjęciowy.

Ma dwóch dorosłych synów: Olivera (ur. 1982) i Huntera (ur. 1985), mieszkających na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.

Filmografia

* 2007: Masters of Science Fiction jako Major Skynner
* 2004: Zagubieni (Lost) jako John Locke
* 2003: Fenomen 2 (Phenomenon II)
* 2002: Buntownik (Hometown Legend) jako Buster Schuler
* 2001: Trzecia Wojna Światowa (WW3)
* 2001: Bandyci (American Outlaws) jako Rollin Parker
* 2000: Faceci z walorami (Rated X) jako J.R. Mitchell
* 1999-2000: Ryzykowna Gra (Harsh Realm) jako Omar Santiago
* 1999: Morderstwo w miasteczku (Murder in a Small Town) jako Sidney Lassiter
* 1998: Z Archiwum X: Pokonać przyszłość (The X Files) jako Darius Michaud
* 1997: Podstępna miłość (My Stepson, My Lover) jako Richard Cory
* 1997: Duże czy małe (Breast Men) jako Hersch Lawyer
* 1996-1999: Milenium (Millennium) jako Peter Watts
* 1996: Spisek (Shadow Conspiracy) jako Frank Ridell
* 1996: Lęk pierwotny (Primal Fear) jako Asst. D.A. Bud Yancy
* 1995-2005: JAG – Wojskowe Biuro Śledcze (JAG) jako Kapitan/Admirał Thomas Boone
* 1994: Śmierć cheerleaderki (A Friend to Die For) jako Ed Saxe
* 1994: Ukryta kamera (Lipstick Camera) jako Raymond Miller
* 1994: Serce dziecka (Heart of a Child) jako Gordon Holc
* 1994: MacShayne: Winner Takes All jako Danny Leggett
* 1994: Nie rozmawiaj z nieznajomymi (Don’t Talk to Strangers) jako Bonner
* 1993: Born too soon jako Dr Friedman
* 1993: Amityville Horror – Następne pokolenie (Amityville: A New Generation) jako Detektyw Clark
* 1993: Tombstone jako Burmistrz Clum
* 1992: My Samurai jako James McCrea
* 1992: Wild Card jako Barlow
* 1992: Na ostrzu (The Cutting Edge) jako Jack Moseley
* 1992: Zakładnicy z Alta View (Deliver Them from Evil: The Taking of Alta View) jako Don Bell
* 1992: W słusznej sprawie (The Good Fight) jako Henry
* 1991: Son of the Morning Star jako Gen. Alfred Terry
* 1991: The Last to Go jako Daniel
* 1991: Wewnętrzna sprawa CIA (Company Business) jako Płk Pierce Grissom
* 1991: The Rocketeer jako Howard Hughes
* 1990: Zapomniana (The Forgotten One) jako Bob Anderson
* 1990: Kalejdoskop (Kaleidoscope) jako Henry
* 1990: W imię braterskiej krwi (Prisoners of the Sun) jako Major Beckett
* 1989: Roe vs. Wade jako Jay Floyd
* 1989: Guts and Glory: The Rise and Fall of Oliver North jako Aaron Sykes
* 1989: Ojczym 2 (Stepfather II) jako Ojczym
* 1989: Ślepa furia (Blind Fury) jako Frank Devereaux
* 1988: Manekin (Pin) jako Dr Linden
* 1988: Młode strzelby (Young Guns) jako Alex McSween
* 1988: Obcy na mojej ziemi (Stranger on My Land) jako Connie Priest
* 1987: At Mother’s Request jako Joel Campbell
* 1987: Ojczym (The Stepfather) jako Jerry Blake
* 1987: Czarna wdowa (Black Widow) jako Bruce
* 1987: Gdy nadchodzi czas (When the Time Comes) jako Wes Travis
* 1986: Between Two Women jako Dr Wallace
* 1986: SpaceCamp jako Dyrektor startu
* 1986: Waleczne Kobiety (Women of Valor) jako Major Tom Patterson
* 1985: Srebrna Kula (Silver Bullet) jako Szeryf Joe Haller
* 1985: Nie zabijaj (Right to Kill?) jako Jim Barrett
* 1985: Early Frost, An jako Dr. Redding
* 1984: Pani Soffel (Mrs. Soffel) jako Detektyw Buck McGovern
* 1983: Wszystkie właściwe posunięcia (All the Right Moves) jako Freeman Smith
* 1980: Brama nieba (Heaven’s Gate) jako Captain Minardi
* 1963-1982: The Doctors jako Doktor Jerry Dancy (1981)

gościnnie:

* 2003: Agenci NCIS (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service) jako Pułkownik Will Ryan
* 2001: Prawo i porządek: Zbrodniczy Zamiar (Law & Order: Criminal Intent) jako Gordon Buchanan
* 2001: Agentka o stu twarzach (Alias) jako Dyrektor Kendall, F.B.I.
* 2001: Roswell: W kręgu tajemnic (Roswell) jako Carl (1 odcinek 3 sezonu)
* 1999: Prezydencki poker (The West Wing) jako Generał Nicholas Alexander
* 1995-2005: JAG – Wojskowe Biuro Śledcze (JAG) jako Admirał Thomas Boone
* 1995-1996: Klient (The Client) jako Bert Halliwell
* 1994-1995: Ziemia 2 (Earth 2) jako Reilly
* 1993-2002: Z Archiwum X (The X Files) jako Porucznik Brian Tillman
* 1993-2001: Diagnoza morderstwo (Diagnosis Murder) jako Ronald Trent (1996)
* 1989-1996: Opowieści z krypty (Tales from the Crypt) jako Inspektor Zeller
* 1987-1992: Gliniarz i prokurator (Jake and the Fatman) jako Vincent Novak (1990)
* 1987-1994: Star Trek: Następne pokolenie (Star Trek: The Next Generation) jako Admirał Erik Pressman
* 1986-1994: Prawnicy z Miasta Aniołów (L.A. Law) jako Nick Moats
* 1986-1995: Matlock jako Malcolm Engle (1994)
* 1985-1989: Na wariackich papierach (Moonlighting) jako Bryant Wilbourne
* 1985-1989: The Twilight Zone jako Dr Curt Lockridge
* 1984-1989: Policjanci z Miami (Miami Vice) jako Richard Cain (1984)
* 1982-1987: Detektyw Remington Steele (Remington Steele) jako Chuck McBride
* 1979-1988: Tales of the Unexpected jako Policjant

Nagrody

* 1988: Ojczym – nominacja do nagród Saturn w kategorii Najlepszy aktor
* 2005: Zagubieni – nagroda Saturn w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu lub filmie telewizyjnym
* 2005: Zagubieni – nominacja do nagród Emmy w kategorii Wyróżniający się aktor drugoplanowy w serialu lub filmie telewizyjnym
* 2006: Zagubieni – nominacja do nagród Saturn w kategorii Najlepszy aktor w serialu lub filmie telewizyjnym
* 2007: Zagubieni – nagroda Emmy w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu dramatycznym

źródło:Wikipedia