Yoon-jin Kim

Yoon-jin Kim (ur. 7 listopada 1973 w Seulu) – koreańska aktorka. Obecnie występuje w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również i w Polsce przez AXN oraz TVP1 pod tytułem Zagubieni, gdzie gra postać Sun Kwon (żonę Jina).

W wieku 10 lat wraz z rodziną wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych. W siódmej klasie dołączyła do szkolnego kółka teatralnego i zagrała w musicalu ‚My Fair Lady’. Kiedy nadszedł czas na dalszy rozwój jej kariery, przeprowadziła się do Nowego Jorku. Tu ukończyła szkołę Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts, by później studiować na London Academy of Performing Arts. Na koniec zdobyła jeszcze wykształcenie aktorskie na Boston University. Po zakończeniu wszelkiej nauki Kim poświęciła swój cały czas aktorstwu. Wystąpiła w kilku gościnnych rolach w MTV, operach mydlanych w ABC i na Broadwayu. W 1996 roku, wróciła do ojczyzny, by zagrać w koreańskim serialu ‚Beautiful Vacation’. Później przyszły dwie inne role w serialach ‚Foreboding’ i ‚Wedding Dress’. W 1997 roku, aktorka doczekała się angażu w filmie fabularnym. Mowa o Shiri, który był pierwszym koreańskim filmem akcji wzorowanym na Hollywood z ogromnym budżetem. Przez kolejne lata, Kim zbierała doświadczenie aktorskie w najróżniejszych produkcjach, by w 2003 roku podpisać 3-letni kontrakt z agencją William Morris. Reprezentuje ona takie gwiazdy jak Halle Berry, Salma Hayek, Kevin Spacey, Sarah Michelle Gellar, Lucy Liu, Jackie Chan, i Reese Witherspoon. Rok później Koreanka podbiła serca widzów rolą Sun w ‚Zagubionych’, zdobywając tym samym prawdziwą popularność poza swoją ojczyzną.

Filmografia

* 2005: 6wol-ui ilgi
* 2005: Lost: The Journey jako Sun Kwon
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Sun Kwon
* 2002: Yesterday jako Hui-su
* 2002: Iron Palm jako Ji-ni
* 2002: Milae jako Mi-heun
* 2001: Pośpiech (Rush!) jako Seo-Yeong
* 2000: Danjeogbiyeonsu jako Yeon
* 1999: With Love
* 1999: Swiri jako Lee, Myung-hyun
* 1998: Weding Deureseu jako Gina
* 1996: Beautiful Vacation

Ciekawostki

* Jest rzecznikiem prasowym „Kanebo” (japońskiej firmy kosmetycznej).
* Mimo że dzieli nazwisko „Kim” z serialowym mężem w „Lost”, nie są oni spokrewnieni.
* Wydała w Japonii album fotograficzny „XOXO”.
* Odrzuciła propozycję zagrania głównej roli w filmie Wyznania gejszy.
* Studiowała na British American Drama Academy i Uniwersytecie Bostońskim.
* Była na castingu do roli „Kate” w Zagubionych, ale producenci stworzyli dla niej rolę „San Kwon”, gdyż uznali, że nie nadaje się do roli „Kate”.

źródło : Wikipedia