Rodrigo Santoro

Rodrigo Santoro

Rodrigo Santoro (prawdziwe nazwisko: Rodrigo Junqueira Reis dos Santos) urodził się 22 sierpnia 1974 roku w Rio De Janeiro, w Brazylii w bardzo biednej rodzinie. Kiedy miał 4 lata jego dziadek uczył go jazdy na koniu. W dzieciństwie w święta jego rodzina mogła liczyć na teatrzyki kukiełkowe organizowane przez niego. W wieku 14 lat poznał swoją pierwszą dziewczynę. Rodrigo uczył się w Colégio Aplicaçao. Jest wysportowany, o wysokim wzroście (1,90 cm) i odopowiedniej wadze ciała. W wieku 17 lat udał się na przesłuchanie do programu telewizyjnego Globo, po czym aktor rozpoczął swoją karierę aktorską. W 1993 roku Santoro uczęszczał do PUC (Pontifícia Universidade Católica). W 1994 roku aktor dostał swoją pierwszą poważną rolę, wcielił się w Fernando w serialu brazylijskim „Pátria Minha”. Serial skończył się po wyemitowaniu kilku odcinków wskutek słabej oglądalności. W 1996 roku wziął udział w castingu do głównej męskiej roli w serialu „O Amor Está no Ar”- zawiłej opowieści o trójkącie miłosnym. W tym także roku Santoro zadebiutował w Depois do Escuro filmie cieszącym się wielkim uznaniem w Brazylii. Rodrigo zagrał też w mini serialu „Hilda Furacao”. Santoro mówi, że dzięki tej roli zdobył wiele doświadczenia aktorskiego co pomogła mu w dalszej karierze aktorskiej. Aktor był narratorem w brazylijskiej wersji językowej „Stuart’a Malutkiego”, który pojawił się w brazylijskich kinach w 1999 roku oraz w drugiej części tego filmu z 2002 roku. W 2003 roku zagrał w cieszącym się wielkim uznaniem filmie „Carandiru”, aktor wcielił się tam w rolę więźnia homoseksualisty nazywanego Lady Di. W amerykańskiej produkcji telewizyjnej pojawił się po raz pierwszy w dramacie „Rzymska wiosna Pani Stone” z 2002 roku. Jednak dopiero „Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość” przyśpieszyły jego karierę. To m.in. dzięki temu w 2003 roku zagrał w angielskiej komedii romantycznej „To właśnie miłość”, lubianej także w Polsce. Rok później wystąpił wraz z Nicole Kidman w reklamie dla Chanel. W 2006 roku zaczął grać postać Paulo w „Zagubionych”. W tym samym czasie wziął udział w produkcji „300”, gdzie wcielił się w rolę Kserksesa, demonicznego przywódcę Persów wierzącego, że jest bogiem.

Filmografia

filmy kinowe

* 2008: Dare To Love Me jako Carlos Gardela
* 2008: Black Oasis
* 2008: Redbelt
* 2008: Talking with Dog
* 2007: 300 jako Kserkses
* 2006: Desafinados, Os jako Joaquim
* 2004: A Dona da História jako Luiz Cláudio/Młody
* 2003: To właśnie miłość (Love Actually) jako Karl
* 2003: Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość (Charlie’s Angels: Full Throttle) jako Emmers
* 2003: Carandiru jako Lady Di
* 2001: W cieniu słońca (Abril Despedaçado) jako Tonho
* 2001: Bicho de Sete Cabeças jako Wilson Souza Neto
* 1999: Trapalhão e a Luz Azul, O
* 1998: Como Ser Solteiro jako on sam

filmy TV

* 2003: Rzymska wiosna Pani Stone (The Roman Spring of Mrs. Stone) jako Młody człowiek

seriale TV

* 2008: Nao Por Acaso jako Pedro
* 2008: Os Penetras jako Marco
* 2006-2007: Zagubieni (Lost) jako Paulo
* 2005: Hoje É Dia de Maria jako Dom Chico Chicote
* 2005: Hoje É Dia de Maria jako Amando
* 2003: Mulheres Apaixonadas jako Diogo Nogueira Ribeiro-Alves
* 2002: Pastores da Noite jako Ksiądz
* 2001: Normais, Os jako Júlio
* 2001: Estrela-Guia jako Carlos Charles Pimenta
* 1999: Słodka trucizna (Suave Veneno) jako Eliseo Vieira
* 1998: Hilda Furacão jako Frei Malthus
* 1997: O Amor Está no Ar jako Léo
* 1996: A Comédia da Vida Privada jako Mulheres
* 1996: Sai de Baixo jako Gama
* 1995: Explode Coração jako Serginho
* 1994: Pátria Minha jako Fernando
* 1993: Olho no Olho jako Pedro

źródło : Wikipedia