Naveen Andrews

Naveen Andrews

Naveen William Sidney Andrews (ur. 17 stycznia 1969 w Londynie) – brytyjski aktor. Obecnie występuje w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również i w Polsce przez AXN oraz TVP1 pod tytułem Zagubieni, gdzie występuje jako Sayid Jarrah.

Filmografia

* 2007: Grindhouse: Planet Terror jako Abby
* 2006: Provoked: A True Story jako Deepak Ahluwalia
* 2006: Dziesięcioro przykazań jako Menerith
* 2004: Duma i uprzedzenie (Pride & Prejudice) jako Balraj Bingley
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Sayid Jarrah
* 2003: Easy jako John
* 2002: Rollerball jako Sanjay
* 2001: The Beast jako Tamir Naipaul
* 2000: Blessed Art Thou jako William
* 2000: Zbrodnia w klubie Chippendales (The Chippendales Murder) jako Steve Banerjee
* 1999: Drowning on Dry Land jako Darshan
* 1998: Moja własna ojczyzna (My Own Country) jako Dr Abraham Verghese
* 1998: Bombay Boys jako Krishna Sahini
* 1998: Wielki Joe (Mighty Joe Young) jako Pindi
* 1997: True Love and Chaos jako Hanif
* 1996: Angielski pacjent (The English Patient) jako Kip
* 1996: The Peacock Spring jako Ravi Battacharya
* 1996: Kamasutra jako król Raj Singh
* 1993: The Buddha of Suburbia jako Karim Amir
* 1992: Wild West jako Zaf
* 1992: Double Vison jako Jimmy
* 1992: Podwójna wizja (Double Vision) jako Jimmy
* 1991: Londyn mnie zabija (London Kills Me) jako Bike

źródło : Wikipedia

Harold Perrineau Jr.

Harold Perrineau Jr.

Harold Perrineau Jr. (prawdziwe nazwisko: Harold Williams, ur. 7 sierpnia 1968 w Nowym Jorku) – amerykański aktor. Obecnie występuje w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również i w Polsce przez AXN oraz TVP1 pod tytułem Zagubieni, gdzie kreuje postać Michaela Dawsona.

Filmografia

* 2007: 28 Weeks Later jako Flynn
* 2005: Lost: The Journey jako Michael Dawson
* 2004: The Matrix Recalibrated jako On sam
* 2004: Random Acts of Kindness jako Tommy Flynn
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Michael Dawson
* 2003: Matrix Rewolucje (The Matrix Revolutions) jako Link
* 2003: Matrix Reaktywacja (The Matrix Reloaded) jako Link
* 2002: On_Line jako Moe Curley
* 2001: Prison Song jako Wujek Steve
* 2000: Overnight Sensation jako Doświadczony
* 1999: Macbeth in Manhattan jako Chór
* 1999: Day in Black and White, A
* 1999: Kobieta na topie (Woman on Top) jako Monica Jones
* 1999: Drużba (The Best Man) jako Julian Murch
* 1998: Come to jako Joseph
* 1998: Lulu na moście (Lulu on the Bridge) jako Man in Coffehouse
* 1998: Burza (The Tempest) jako Ariel
* 1997: Lekcja przetrwania (The Edge) jako Stephen
* 1997-2003: Oz jako więzień nr 95H522 Augustus Hill
* 1996: Romeo i Julia (Romeo + Juliet) jako Mercutio
* 1996: Krew i wino (Blood and Wine) jako Henry
* 1995: Flirt (I) jako Mężczyzna #1
* 1995: Dym (Smoke) jako Thomas (Rashid) Cole
* 1990: Król Nowego Jorku (King of New York) jako Lider Bandytów
* 1988: Shakedown jako Tommie
* 1982-1987: Fame jako Tancerz
* 1980: Sława (Fame) jako Tancerz

gościnnie:

* 2003: Dead Like Me jako Aroun Levert
* 1995: New York News jako Benny
* 1994-1995: The Cosby Mysteries jako Junior Vansen
* 1991: I’ll Fly Away jako Robert Evans (1992-1993)
* 1990: Prawo i porządek (Law & Order) jako Kenny Rinker/Jordan Hill (1990,1993)
* 1984-1992: Bill Cosby Show (The Cosby Show) jako Scott (1989)

Ciekawostki dotyczące Harold Perrineau Jr

* Harold ma 178 cm wzrostu.
* Studiował muzykę i teatr w konserwatorium w Shenandoah.
* Nagrał piosenkę „Stay Strong”, z której dochód ze sprzedaży na iTunes zostanie przekazany fundacji „Bob Woodruff Family Fund for Traumatic Brain” zbierającej pieniądze na rzecz rannych żołnierzy.

źródło: Wikipedia

Cynthia Watros

Cynthia Watros

Cynthia Watros (ur. 2 września 1968 r. w Lake Orion, Michigan) – amerykańska aktorka. Jej mężem jest Curtis Gilliland, z którym ma dwójke dzieci.

Filmografia

* 2005: Just Pray jako Perry Ann Lewis,
* 2005: American Crude jako Jane,
* 2004: Zagubieni jako Elizabeth (Libby),
* 2004: Duane Incarnate jako Connie,
* 2002: P.S. Your Cat Is Dead jako Kate,
* 2001: Making of Mercy Streets, The jako ona sama,
* 2001: Yellow Bird jako Alma Tutwiler,
* 2000: Ostatni skok jako Sam,
* 2000-2002: Tragikomiczne wypadki z życia Titusa jako Erin Fitzpatrick,
* 1997: Krwawe cięcie jako Pam,
* 1995-2004: The Drew Carey Show jako Kellie Newmark,
* 1995: Ryzykowne związki jako Diane Harris.

Gościnnie

* 2001: Nero Wolfe prowadzi śledztwo jako Phoebe Gunther,
* 1996-2000: Portret zabójcy jako Helen Jefferies,
* 1996-2002: Spin City jako Gayley ,
* 1994-1998: Ulice Nowego Jorku

źródło: Wikipedia

Matthew Fox

Matthew Fox

Matthew „Foxy” Fox (ur. 14 lipca 1966 roku w Abington, w stanie Pensylwania) – amerykański aktor telewizyjny i filmowy, model.

Życiorys

Jest drugim z trzech synów geologa Francisa G. Fox i nauczycielki Loretty B. Eagono, ma dwóch braci: starszego Francisa Jr. (ur. 1961) i młodszego Bayarda (ur. 1969). Dorastał w Crowheart, w stanie Wyoming na rodzinnym ranczo. Uczęszczał do Wind River High School. W 1984 roku ukończył Deerfield Academy w Deerfield, w stanie Massachusetts. W 1989 roku otrzymał tytuł magistra ekonomii na Uniwersytecie Columbia na nowojorskim Manhattanie. Początkowo myślał o pdjęciu pracy na Wall Street, zanim przyjaciółka jego matki zachęciła go do rozpoczęcia kariery modela.

Przez dwa lata studiował aktorstwo w The School for Film and Television oraz w Nowym Jorku. Techniki aktorskie poznwał także w nowojorskim Atlantic Theater Company. Po raz pierwszy wystąpił na szklanym ekranie w jednym z odcinków sitcomu NBC Skrzydła (Wings, 1992) u boku Tima Daly, Stevena Webera, Crystal Bernard, Tony’ego Shalhouba i Thomasa Hadena Churcha. Debiutował na dużym ekranie w komedii fantasy Johnny Zombie (My Boyfriend’s Back, 1993) z udziałem Philipa Seymoura Hoffmana.

Zasłynął dzięki roli Charlie’ego Salingera w serial Fox Ich Pięcioro (Party of Five, 1994-2000) z Neve Campbell, Scottem Wolfem, Lacey Chabert, Jennifer Love Hewitt, Scottem Bairstow i Jane Kaczmarek. Wielkim sukcesem okazała się kreacja lekarza, uzdolnionego neurochirurga Jacka Shepharda w serialu ABC Zagubieni (Lost, 2004-2008), za którą został uhonorowany nagrodą Saturna i Złotą Satelitą oraz był nominowany do nagrody Złotego Globu. Brał udział w reklamach Got Milk? i L’Oréal (2007).

Życie prywatne

W 1991 roku poślubił Margheritę Ronchi. Mają córkę Kyle Allison (ur. 1998) i syna Byrona (ur. 2001). Zamieszkał z rodziną na wyspie Oahu (na Hawajach) gdzie kręcony jest serial Zagubieni.

filmografia

reżyser:

1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five)

aktorzy:

2008: 8 części prawdy (Vantage Point) jako Kent Taylor
2008: Speed Racer jako Racer X
2007: Lost Survivor Guide jako Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2007: Zagubieni: Odpowiedzi (Lost: The Answers) jako Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2007-2008: Lost: Missing Pieces jako Jack Shephard
2006: Boffo! (Boffo! Tinseltown’s Bombs and Blockbusters) (zdjęcia archiwalne) (niewymieniony w czołówce) (on sam)
2006: Ogień i Woda: Analiza Odcinka (Fire + Water: Anatomy of an Episode) (on sam)
2006: Męski sport (We Are Marshall) jako Red Dawson
2006: As w rękawie (Smokin’ Aces) jako Bill
2006: MovieReal: We Are Marshall (on sam)
2006: Lost: Reckoning jako Dr. Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2006: Tajemnice bunkra (Secrets From The Hatch) jako Jack
2006: Zagubieni: Odsłona (Lost: Revelation) jako Dr. Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2006: Lost Survival Guide, The jako Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2005: Designing a Disaster (on sam)
2005: Lost @ Comicon (zdjęcia archiwalne) (on sam)
2005: Welcome to Oahu: The Making of the Pilot (on sam)
2005: Zagubieni: Podróż (Lost: The Journey) jako Jack Shepard (zdjęcia archiwalne)
2005: Destination: Lost jako Dr. Jack Shephard (zdjęcia archiwalne)
2005: Before They Were Lost: Personal Stories and Audition Tapes (zdjęcia archiwalne) (on sam)
2005: Zagubieni na planie (Lost: On Location) (on sam)
2004: Zagubieni (Lost) jako Dr Jack Shephard
2003: Token for Your Thoughts, A jako Gwiazda rocka
2002: I Love the ’80s jako on sam
2002: Napiętnowany (Haunted) jako Frank Taylor
1999: Jak w masce (Behind the Mask) jako James Jones
1999: Survival of the Yellowstone Wolves (on sam)
1995: Off Camera with Dean Cain jako on sam
1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five) jako Charlie Salinger
1993: My Boyfriend’s Back jako Buck Van Patten
1993: If I Die Before I Wake jako Charlie Deevers
1992: Freshman Dorm jako Danny Foley
1990-1997: Skrzydła (Wings) jako Ty Warner (gościnnie)

Źródło: Wikipedia

Dominic Monaghan

Dominic Monaghan

Dominic Monaghan, właściwie Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan (ur. 8 grudnia 1976 w Berlinie), angielski aktor. Najbardziej znany z roli Merry’ego w sadze o Władcy Pierścieni. Zagrał również w słynnym serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również w Polsce pod tytułem Zagubieni.

Filmografia

* 2005: I Love the ’90s: Part Deux jako on sam
* 2005: Pierścienie: Władcy fanów (Rings: Lord of the Fans) jako On sam
* 2005: Shooting Livien jako Owen
* 2004: I Love the ’90s jako on sam
* 2004: Spivs jako Goat
* 2004-2007: Zagubieni (Lost) jako Charlie Pace
* 2004: The Purifiers jako Solomon
* 2003: G-Phoria jako on sam
* 2003: The Lord of the Rings: The Quest Fulfilled jako on sam
* 2003: Insomniac’s Nightmare, An jako Jack the Insomniac
* 2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla (The Lord of the Rings: The Return of the King) jako Meriadoc „Merry” Brandybuck
* 2002: Making the Movie jako on sam
* 2002: Władca Pierścieni: Dwie Wieże (The Lord of the Rings: The Two Towers) jako Meriadoc „Merry” Brandybuck
* 2001: Quest for the Ring jako on sam/ Meriadoc „Merry” Brandybuck
* 2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) jako Meriadoc (Merry)
* 2000: This Is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper jako Jimmy Furey
* 1999: Monsignor Renard jako Etienne
* 1997: Złowroga głębia (Hostile Waters) jako Sasha
* 1996-1998: Hetty Wainthropp Investigates jako Geoffrey Shawcross

Napisał scenariusz do: The Long and Short of It (2003).

Ciekawostki dotyczące Dominica Monaghana:

* mówi po niemiecku
* we Władcy Pierścieni na początku był brany pod uwagę jako Frodo
* ma pseudonimy Dom, Sblomie
* we „Władcy Pierścieni: Drużynie Pierścienia” (2001) w pierwszej scenie z Gollumem i Bilbo Bagginsem, zagrał rolę Andy’ego Serkisa (Gollum), który był tego dnia nieobecny na planie. Był to pierwszy i ostatni raz, kiedy Dominic spotkał się na ekranie z Ianem Holmem (Bilbo).
* żeby chronić środowisko, na początku 2003 roku kupił część lasu w Indiach.
* jest najwyższy z czwórki aktorów grających hobbitów we Władcy Pierścieni.
* jako dziecko uprawiał karate
* jest spod znaku Strzelca
* jego idolem jest John Lennon
* ma o rok starszego brata, Matthew
* zatrzymał parę hobbickich uszu z planu zdjęciowego Władcy Pierścieni
* na przesłuchanie do roli w „Hetty Wainthropp” (1996) zgłaszał się trzykrotnie w ciągu jednego miesiąca, zanim w końcu go przyjęto
* studiował w Wielkiej Brytanii literaturę angielską, teatr angielski oraz geografię kiedy zaproponowano mu rolę w serialu, w którym grał przez cztery sezony
* nie pali papierosów i nie lubi dziewczyn które palą
* jego ulubionym aktorem jest Robert De Niro
* producenci serialu „Lost” byli nim tak zachwyceni, że zmienili postać Charlie’ego, którą zagrał Dominic na 20-latka, choć pierwotnie miał to być rockman w średnim wieku, którego sława dawno już przeminęła.
* ma 170 cm wzrostu
* jego oczy są niebiesko szare
* jest fanem Manchesteru United
* lubi insekty.

źródło: Wikipedia