Desmond David Hume

Desmond David Hume – postać fikcyjna, jeden z bohaterów serialu Zagubieni grany przez Henry’ego Iana Cusicka.Desmond jest Szkotem. Niewiele wiadomo o jego przeszłości. Z jego własnych słów wiadomo, że studiował medycynę. Był też żołnierzem. Z wojska został usunięty za czyny, które doprowadziły go do wojskowego więzienia. Można zgadywać jednak, że było to wynikiem działań ojca jego ukochanej, Penelopy Widmore, będącego właścicielem przedsiębiorstwa Widmore Corporation, zaangażowanego w projekty Hanso Foundation. Desmond, by pozyskać przychylność ojca Penny, postanawia wziąć udział w samotnych regatach dookoła świata organizowanych przez niego. W czasie regat rozbija się na Wyspie, na której znajdują się laboratoria DHARMA – inicjatywy badawczej związanej z Fundacją Hanso. Wraz z Kelvinem Joe Inmanem zostaje operatorem w bunkrze Łabędź. W dniu, w którym rozbija się samolot Oceanic 815, Desmond przypadkowo zabija Kelvina i od tego momentu samotnie prowadzi misję bunkra Łabędź. Gdy dostają się do niego rozbitkowie, Desmond odpływa z wyspy wyremontowaną przez Kelvina łodzią. Okazuję się jednak, że wyspy nie da się opuścić. Po ponad trzech tygodniach błądzenia po Oceanie Spokojnym Desmond wraca na wyspę, dołączając do grupy rozbitków. Jednym z pierwszych jego czynów po powrocie jest zniszczenie bunkra pod wpływem namowy Johna Locke. Po implozji bunkra Desmond zaczyna dziwnie się zachowywać i potrafi przepowiadać przyszłość. Przepowiada Charlie’mu śmierć. Ratuje go cztery razy: przed piorunem, przed utonięciem, przed skręceniem sobie karku na skale i przed strzałą z pułapki Rousseau. W końcu wybiera się z nim do stacji „The Looking Glass” gdzie tym razem nie udaje mu się go uratować. W między czasie na Wyspie pojawia się Naomi, wysłana przez byłą dziewczynę Desmonda – Penny Widmore. Des, Hurley, Charlie i Jin ratują jej życie. Rozbitkowie mają nadzieje na ratunek dzięki niej.

Nicole Evangeline Lilly

Nicole Evangeline Lilly (ur. 3 sierpnia 1979 w Fort Saskatchewan, Alberta) – kanadyjska aktorka, wcześniej również modelka.
Obecnie występuje w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również i w Polsce pod tytułem Zagubieni, gdzie gra postać uciekinierki Katherine „Kate” Austen.

Filmografia

* 2005: Szalony weekend (The Long Weekend) jako Martwe ciało
* 2005: Lost: The Journey jako Katherine „Kate” Austen
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Katherine „Kate” Austen
* 2004: Królestwo (Kingdom Hospital) jako Dziewczyna Benson’a
* 2003: Porwanie Sinatry (Stealing Sinatra) jako Modelka w reklamie
* 2003-2005: Tru Calling jako Gość na imprezie
* 2002: Judgement Day jako JD Girl
* 2001-2006: Tajemnice Smallville (Smallville) jako Dziewczyna Wade’a

Ciekawostki

* uczęszczała na Uniwersytet Kolumbii Brytyjskiej (University of British Columbia) w Vancouver
* ma 168 cm wzrostu
* wystąpiła w reklamach Milk (2002) oraz Live Links (2002-2004)
* zajęła 2 miejsce w plebiscycie na najbardziej seksowną kobietę świata organizowanym przez czasopismo Maxim w 2005 roku
* pracowała jako misjonarka w dżungli na Filipinach
* Po trzech spędzonych wspólnie latach Evangeline Lilly i Dominic Monaghan (czyli Kate i Charlie z serialu „Zagubieni”) – zerwali ze sobą.
* zajęła pierwsze miejsce w rankingu TV Guide na najseksowniejszą aktorkę

źródło:Wikipedia

Adewale Akinnuoye-Agbaje



Adewale Akinnuoye-Agbaje
(ur. 22 sierpnia 1967 w Londynie, Wielka Brytania) – angielski aktor i model. Ostatnio występował w serialu telewizyjnym Lost, emitowanym również w Polsce przez AXN oraz TVP1 pod tytułem Zagubieni. Odtwarzał tam postać Mr Eko. Obecnie pracuje na planie Survive oraz przy dubbingu do Horton Hears a Who.

Biografia

Adewale Akinnuoye-Agbaje urodził się w Londynie, 22 sierpnia 1967 roku w Londynie, w Anglii. Jego rodzice są Nigeryjczykami, skąd przeprowadzili się do Londynu. Adewale posiada rodzeństwo – cztery siostry. W młodości był „rozerwany” między dwoma miastami – Mediolanem, gdzie robił karierę jako model i Londynem, gdzie uczęszczał do Kings College na Uniwersytecie Londyńskim, kończąc studium jako magister prawa. Potem, by zwrócić się ku aktorstwu, wyjechał do Los Angeles. Karierę w tym kierunku rozpoczynał gościnnymi występami w serialach, po czym zauważył go reżyser Frank Marshall. Dzięki temu zabłysnął na dużym ekranie w filmach takich jak Kongo lub Ace Ventura: Zew Natury w 1995 roku. Dwa lata później, w roku 1997, w wieku 30 lat zaproponowano mu jedną z głównych ról w serialu Oz produkowanym dla stacji HBO, gdzie zdobył ogromną sympatię widzów i szacunek u wielu krytyków filmowych. Jednak aktor w swoim złotym okresie opuścił serial dla dalszej kariery, gdzie wystąpił w wielu innych filmach. Znowu zrobiło się o nim głośno gdy zagrał w 2005 roku przy raperze 50 Cent w filmie Get Rich Or Die Tryin’. Jego ostatnia rola to rola Pana Eko w serialu produkowanym dla ABC Lost. W filmach zagrał 27 razy, gdzie niektóre z nich zostały wymienione w poniższej filmografii.

Filmografia

* Ace Ventura: Zew natury (Ace Ventura: When Nature Calls, 1995) jako Hitu
* Kongo (Congo, 1995) jako Kahega
* Delta Wenus (Delta of Venus, 1995) jako Voodoo Man
* Śmiertelna podróż (Deadly Voyage, 1996) jako Paul
* 20 000 mil podmorskiej żeglugi (20 000 Leagues Under the Sea, 1997) jako Cabe Attucks
* Oz (1997-2003) jako więzień nr 93A234 Simon Adebisi
* Linc’s (1998) jako Winston Iwelu
* Legionista (Legionnaire, 1998) jako Luther
* Zniewolenie: Prawdziwe losy Fanny Kemble (Enslavement: The True Story of Fanny Kemble, 2000) jako Joe
* Red Shoe Diaries 12: Girl on a Bike (2000) jako Student
* Lip Service (2001) jako Sebastion
* Mumia powraca (The Mummy Returns, 2001) jako Lock-Nah
* Tożsamość Bourne’a (The Bourne Identity, 2002) jako Nykwana Wombosi
* Antidotum (Unstoppable, 2004) jako Junod
* Zagubieni (Lost, 2004) jako Mr. Eko
* Magia zmysłów (The Mistress of Spices, 2005) jako Kwesi
* On the One (2005) jako Bull Sharky
* Get Rich or Die Tryin’ (2005) jako Majestic
* G.I. Joe (2009) jako Heavy Duty

Ciekawostki

* Adewale Akinnuoye-Agbaje 2 września 2006 roku o godzinie 2:25 został zatrzymany przez hawajską policję bez posiadania prawa jazdy, co więcej, sprzeczał się ostro z tamtejszymi policjantami. Aktora wypuszczono po sześciu godzinach za wpłatą kaucji pięciuset dolarów. 26 września tego samego roku miał się stawić w sądzie, jednak policja wycofała zarzuty przeciwko niemu.
* Nazwisko aktora podzielone na trzy części oznacza „Wojownik poszukiwaczy bogactwa i dostatku” (akin: wojownik, nuoye: poszukiwaczy, agbaje: dostatku, bogactwa).
* Aktor w roku 2007 ma zamiar zacząć zdjęcia do filmu o życiu Nigeryjczyków „Farming”. Odegra w nim główną rolę, a debiut zapowiedziany jest na lato 2008 roku.
* Aktor zagrał w trzech teledyskach: No, no! – You don’t love me autorstwa Dawn Penn, Love No Limit Mary J. Blige i w Giving Him Something He Can Feel EnVogue.
* Adewale zanim został aktorem w codziennym życiu wiele podróżował w poszukiwaniu miejsca, w którym byłoby mu dobrze. Dzisiaj dzięki temu specjalizuje się w dziewięciu zawodach, w tym trzech związanych z filmami – scenarzysta, producent i (oczywiście) aktor, poza tym jest modelem (wspomniane w biografii), nauczycielem aerobiku, angielskiego, prawnikiem (również wspomniane w biografii), może sprzedawać polisy na życie a nawet może pracować jako… ekspedient.źr.
* Akinnuoye-Agbaje urodził się tego samego dnia, miesiąca i roku co Layne Staley, już zmarły wokalista grunge’owego zespołu Alice in Chains.

źródło: Wikipedia

Kiele Michelle Sanchez

Kiele Michelle Sanchez (ur. 13 listopada 1977 w Chicago w stanie Illinois w USA) – aktorka. Ma 157 cm wzrostu. Jest pół-Portorykanką i pół-Francuzką.

Filmografia

* 2008: Football Wives jako Donna
* 2006: Modern Men jako Lisa (gościnnie)
* 2005: Related jako Ann Sorelli
* 2004: Zagubieni (Lost) jako Nikki Fernandez
* 2003: Młody MacGyver (Young MacGyver)
* 2003: Married to the Kellys jako Susan Kelly
* 2003: Skazani na siebie (Stuck on You) jako Pepper Spray Cutie
* 2002: That Was Then jako Claudia Wills-Grass
* 2001: Walka klas (Class Warfare) jako Amber Whidden
* 2001: The Kiss jako Dziewczyna
* 2001: Rennie’s Landing jako Emily
* 2000: Migrating Forms jako Kobieta ze snu

źródło:Wikipedia

Tania Raymonde

Urodzona i wychowana w Los Angeles Tania Raymonde zdała sobie sprawę, że chce zostać aktorką w młodym wieku. Zaczęła grywać w szkolnych przedstawieniach. Gra aktorska przychodziła jej łatwo i była przy tym naturalna. Szybko podpisała kontrakt z agentem i zaczęła chodzić na przesłuchania.
Najbardziej znana jest z roli … więcej
filmografia

aktorzy:

2008: Elsewhere jako Jillian
2008: Other Side of the Tracks, The jako Amelia
2008: Chasing 3000 jako Kelly
2008: Still Waiting… jako Amber
2008: Foreign Exchange jako Anita Duante
2008: Immaculate Conception of Little Dizzle, The jako Ethyl
2007: Japan jako Mae
2007: Nietoperze: krwawe żniwa (Bats: Human Harvest) jako Samira
2006: Garage, The jako Bonnie Jean
2006: Kiss of the sun jako Ileana
2004: Zagubieni (Lost) jako Alex Rousseau (gościnnie)
2003: O’Keefes, The jako Lauren O’Keefe
2002: Children On Their Birthdays jako Lilly Jane Bobbitt
2001-2004: Obrońca (Guardian, The) jako Córka Paul’a (gościnnie)
2001: Nightmare Room, The jako Beth (gościnnie)
2000-2006: Zwariowany świat Malcolma (Malcolm in the Middle) jako Cynthia (gościnnie)
2000-2006: Zwariowany świat Malcolma (Malcolm in the Middle) jako Cynthia

źródło:Wikipedia