Michael Emerson

Michael Emerson

Michael Emerson (ur. 7 września 1954) – aktor amerykański.

W 1976 roku ukończył kierunek teatralny na Drake University w stanie Iowa. Następnie przeniósł się do Nowego Jorku. Nie znalazł tam pracy jako aktor, imał się więc różnych zajęć (pracował np. jako grafik w gazecie). W 1986 wraz ze swoją pierwszą żoną przeniósł się na Florydę, gdzie pracował w lokalnych teatrach. Przełomem w jego karierze okazała się rola Oscara Wilda w sztuca Gross Indecency: The Trials of Oscar Wilde w roku 1997.

W roku 2000 po raz pierwszy zagrał w serialu telewizyjnym (The Practice ABC za którą otrzymał w 2001 roku nagrodę Emmy dla „najlepszego aktora epizodycznego w serialu dramatycznym”). Natomiast w roku 2002 zadebiutował w filmie kinowym Projekt Laramie (The Laramie Project), jednakże popularność przyniosła mu rola w filmie Piła w roku 2004.

Jeden z głównych aktorów w serialu Zagubieni.

Dwukrotnie żonaty; ślub z aktorką Carrie Preston we wrześniu 1998.

Ciekawostki

* Od 3 sezonu zagubionych to on jest lektorem specjalnych odcinków podsumowujących poprzednie sezony.

filmografia

aktorzy:

2007: Lost Survivor Guide jako Ben Linus (zdjęcia archiwalne)
2007: Zagubieni: Odpowiedzi (Lost: The Answers) jako Ben Linus (zdjęcia archiwalne)
2007-2008: Lost: Missing Pieces jako Ben Linus
2006: Jumping Off Bridges jako Frank Nelson
2006: Lost Survival Guide, The jako Ben Linus (zdjęcia archiwalne)
2006: Zagubieni: Opowieść o przetrwaniu (Lost: A Tale of Survival) jako Ben Linus / Narrator
2005: Inside, The jako Marty Manning (gościnnie)
2005: Legenda Zorro (Legend of Zorro, The) jako Harrigan
2004: Piła (Saw) jako Zep Hindle
2004: Straight-Jacket jako Victor
2004: Happy Birthday Oscar Wilde jako on sam
2004: Zagubieni (Lost) jako Benjamin Linus aka Henry Gale
2003-2004: Whoopi jako F. Thomas Erickson (gościnnie)
2002: Bez śladu (Without a Trace) jako Stuart Wesmar (gościnnie)
2002: Projekt Laramie (Laramie Project, The) jako Wielebny
2002: Niewierna (Unfaithful) jako Josh
1999: Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit) jako Allan Shaye (gościnnie)
1999: Gra o miłość (For Love of the Game) jako Oddźwierny w galerii
1998: Gra w serca (Playing by Heart) jako Bosco
1998: Oszuści (Impostors, The) jako Asystent Burtom’a
1998: Grace i Glorie (Grace and Glorie) jako Arnold Dudley
1997-2004: Practice, The jako William Hinks (gościnnie)
1997-2004: Practice, The jako William Hinks (2001)
1997: Journey, The jako Klown
1993-2002: Z Archiwum X (X Files, The) jako Oliver Martin (gościnnie)

Źródło: Wikipedia

Rodrigo Santoro

Rodrigo Santoro

Rodrigo Santoro (prawdziwe nazwisko: Rodrigo Junqueira Reis dos Santos) urodził się 22 sierpnia 1974 roku w Rio De Janeiro, w Brazylii w bardzo biednej rodzinie. Kiedy miał 4 lata jego dziadek uczył go jazdy na koniu. W dzieciństwie w święta jego rodzina mogła liczyć na teatrzyki kukiełkowe organizowane przez niego. W wieku 14 lat poznał swoją pierwszą dziewczynę. Rodrigo uczył się w Colégio Aplicaçao. Jest wysportowany, o wysokim wzroście (1,90 cm) i odopowiedniej wadze ciała. W wieku 17 lat udał się na przesłuchanie do programu telewizyjnego Globo, po czym aktor rozpoczął swoją karierę aktorską. W 1993 roku Santoro uczęszczał do PUC (Pontifícia Universidade Católica). W 1994 roku aktor dostał swoją pierwszą poważną rolę, wcielił się w Fernando w serialu brazylijskim „Pátria Minha”. Serial skończył się po wyemitowaniu kilku odcinków wskutek słabej oglądalności. W 1996 roku wziął udział w castingu do głównej męskiej roli w serialu „O Amor Está no Ar”- zawiłej opowieści o trójkącie miłosnym. W tym także roku Santoro zadebiutował w Depois do Escuro filmie cieszącym się wielkim uznaniem w Brazylii. Rodrigo zagrał też w mini serialu „Hilda Furacao”. Santoro mówi, że dzięki tej roli zdobył wiele doświadczenia aktorskiego co pomogła mu w dalszej karierze aktorskiej. Aktor był narratorem w brazylijskiej wersji językowej „Stuart’a Malutkiego”, który pojawił się w brazylijskich kinach w 1999 roku oraz w drugiej części tego filmu z 2002 roku. W 2003 roku zagrał w cieszącym się wielkim uznaniem filmie „Carandiru”, aktor wcielił się tam w rolę więźnia homoseksualisty nazywanego Lady Di. W amerykańskiej produkcji telewizyjnej pojawił się po raz pierwszy w dramacie „Rzymska wiosna Pani Stone” z 2002 roku. Jednak dopiero „Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość” przyśpieszyły jego karierę. To m.in. dzięki temu w 2003 roku zagrał w angielskiej komedii romantycznej „To właśnie miłość”, lubianej także w Polsce. Rok później wystąpił wraz z Nicole Kidman w reklamie dla Chanel. W 2006 roku zaczął grać postać Paulo w „Zagubionych”. W tym samym czasie wziął udział w produkcji „300”, gdzie wcielił się w rolę Kserksesa, demonicznego przywódcę Persów wierzącego, że jest bogiem.

Filmografia

filmy kinowe

* 2008: Dare To Love Me jako Carlos Gardela
* 2008: Black Oasis
* 2008: Redbelt
* 2008: Talking with Dog
* 2007: 300 jako Kserkses
* 2006: Desafinados, Os jako Joaquim
* 2004: A Dona da História jako Luiz Cláudio/Młody
* 2003: To właśnie miłość (Love Actually) jako Karl
* 2003: Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość (Charlie’s Angels: Full Throttle) jako Emmers
* 2003: Carandiru jako Lady Di
* 2001: W cieniu słońca (Abril Despedaçado) jako Tonho
* 2001: Bicho de Sete Cabeças jako Wilson Souza Neto
* 1999: Trapalhão e a Luz Azul, O
* 1998: Como Ser Solteiro jako on sam

filmy TV

* 2003: Rzymska wiosna Pani Stone (The Roman Spring of Mrs. Stone) jako Młody człowiek

seriale TV

* 2008: Nao Por Acaso jako Pedro
* 2008: Os Penetras jako Marco
* 2006-2007: Zagubieni (Lost) jako Paulo
* 2005: Hoje É Dia de Maria jako Dom Chico Chicote
* 2005: Hoje É Dia de Maria jako Amando
* 2003: Mulheres Apaixonadas jako Diogo Nogueira Ribeiro-Alves
* 2002: Pastores da Noite jako Ksiądz
* 2001: Normais, Os jako Júlio
* 2001: Estrela-Guia jako Carlos Charles Pimenta
* 1999: Słodka trucizna (Suave Veneno) jako Eliseo Vieira
* 1998: Hilda Furacão jako Frei Malthus
* 1997: O Amor Está no Ar jako Léo
* 1996: A Comédia da Vida Privada jako Mulheres
* 1996: Sai de Baixo jako Gama
* 1995: Explode Coração jako Serginho
* 1994: Pátria Minha jako Fernando
* 1993: Olho no Olho jako Pedro

źródło : Wikipedia